Kadın dış genital organları tüm vücudu örten derinin devamıdır ve iç genital organlara geçiş yeridir. Dış genital organların derisinin hemen altında kadının doğum yapmasında, idrar ve dışkı çıkışı gibi işlevleri istemli olarak yürütmesinde önemli yeri olan kaslar bulunur. Bu kaslara topluca pelvis tabanı kasları adı verilir.
Vulva; Dış genital organların tümüne denir. Vulva üstte leğen kemiklerinin birbiriyle ortada birleştiği bölge, altta anüs ve kenarlarda labia major(dış dudaklar) ile sınırlandırılan bölgedir.
Mons Pubis; Vulvanın üstte leğen kemiklerinin birbiriyle ortada birleştiği bölgenin oluşturduğu kabarık alana denir. Pubis tepesi yada Venüs tepesi de denir. Deri ve derialtı yağ dokusunu içerir, üzeri genital kıllarla kaplıdır.
Dış dudaklar (Labia major): Vajina girişini sağlı sollu örten deri katlantısı şeklinde yapılardır. Deri altında bol yağ dokusu ve kan damarları bulunur.
İç dudaklar (Labia minora): Sağ ve sol büyük dudakların iç kısmında bulunan ince deriden oluşan yapılardır. Alttında yağ tabakası yoktur, bol kılcal damar ve sinirler bulunur.
Kızlık zarı (Hymen): İnce ama esnek bir deri yapısıdır, aslında zar demek için hayli kalındır. İlk cinsel ilişki ya da herhangi bir zorlamayla yapısı bozulmaktadır.
Klitoris: Pubis tepesinin hemen altında klitoris bulunur. Erkekte “penis başı”nın daha küçük kopyası gibidir. Aynen erkekteki sünnet derisi gibi üzeri deri ile örtülüdür (klitoris kapşonu).
İdrar deliği (üretra): İdrar torbasının devamında yer alan boru şeklindeki üretranın (idrar kanalı) dışarı açılan son kısmıdır. Klitoris ile vajen arasında yer almaktadır.
Vajina;Ön kısmında Hymen vardır ve içeri doğru rahime doğru uzanmaktadır.
Perine: Vulva ile anüs arasında kalan kısımıdır. Deri, derialtı yapıları ve kaslardan oluşur.
Makat (Anüs): Kalın barsağın bu son kısmını oluşturan açıklık.
Salgı Bezleri: Dış genital bölgenin kurumasını önlemek ve cinsel ilişkide gerekli kayganlaşmayı sağlamak işlevini yürüten birkaç adet salgı bezi vardır. Bunlar arasında en önemlileri idrar çıkış deliğinin yanlarında yer alan Skene bezleri ve vajina girişinin yakınında sağlı sollu yer alan Bartholin bezleridir.
Vulva vajinal bölgenin estetiği
Vulva vajinal bölgeden kadınların ortak beklentisi genellikle ergenlik çağındaki bir genç kızın genital görünümüne sahip olmaktır. Yani:
- Simetrik bir vulva anatomisi
- Aşırı olmayan, orantılı kabarık genç deri görünümlü bir mons pubis
- Etli, kabarık, sert ve düzgün derisi olan labia major
- Labia major aşmayan labia minor boyutları
- Labia major aşmayan klitoris kapşonu
- Kapşonun dışına taşmayan bir klitoris
- Vulvanın deri renginin koyu olmaması
- Sıkı bir vajina
Bu kriterler göz önüne alındığında kadınların %40’ında yukarıdakilerden en az birinden şikâyetçi oldukları bildirilmektedir. Estetik istekler dışında fonksiyonel nedenlerle isteyenlerin şikayetleri ise; vajinanın gevşek olması, orgazm olamama, uzun labia minoraların ilişki sırasında içeriye doğru katlanması, spor yaparken, bisiklete binerken rahatsız olma, tayt ve jean gibi sıkı kıyafetler ve bikini giyememek, idrar kaçırma gibi sıralanabilir. Seksüel ya da sosyal mahçubiyet gibi psikolojik nedenlerle de operasyona başvuranlar olabilmektedir. Kadınların kendi aralarında şakalaşırken bile cinsel organı ile alay edilen kadının utandığı ve psikolojik olarak yaralandığı kesindir; hele bu eleştiri ya da şaka bir erkekten gelirse daha da üzücü olabilmektedir. Bu nedenle hiç erkek arkadaş edinememiş kadınların operasyondan sonra kendine güvenlerinin geldiği ve hem sosyal hem de seksüel olarak tatmin oldukları bilinmektedir. Kendine güveni olan kişi daha rahat seks yapmakta ve daha fazla tatmin olabilmektedir; böylece estetik olarak başlayan öykü fonksiyon ile de karışmakta ve bu ikisi arasında yapıştırıcı da psikoloji olmaktadır. Bu nedenle estetik için mi gerekli fonksiyon için mi gerekli sorusunun yanıtı oldukça karışıktır. Benzeri bir durum memede silikon uygulamaları için de geçerlidir ve artık sorgulanmamaktadır.
Vulvo-vajinal estetik Uygulamalar
Vulvo Vajinal estetik işlemleri 2 gurupta toplayabiliriz.
- Dış genital organlara yapılan uygulamalar;
- Vulvanın gençleştirilmesi ve derinin renginin açılması; Vulva iç genital organlara geçişin sağlandığı normal deri ile örtülü anatomik alandır. Normalde derinin yaşlanma süreci ile değişimlerinin vulva içinde gözlemlemekteyiz. Deri bu süreçte kurumakta, hassas hale gelmekte, matlaşmakta, deri gerginliğini kaybetmekte, renk düzensizlikleri ortaya çıkmaktadır. Normalde deri gençleştirmede yüzde uyguladığımız gibi vulva içinde Fraksiyonel CO2 Lazer kullanmaktayız. 2-4 seans 6-8 hafta ara ile uygulanma yapılmaktadır.
- Labia minor (iç dudaklar) uygulamları; Labia minoraların normalden büyük olduğu durumlarda (hipertrofi) uygulanan küçültme, ya da asimetrik olanlarda simetri sağlama operasyonuna “Labioplasty” denilmektedir. Labia minoralar labia majoraların dışına taşarak “kanat gibi” uzanırlar. Büyüklüğü tanımlamak için şu kriterler kullanılır: Dış dudaklardan itibaren çıkıntı a) 2 cm den az ise hafif büyüme b) 2-3 cm ise orta derecede büyüme c) 4 cm den fazla ise ciddi büyüme dir. Bu kriterer altında hafif ve orta düzeydeki büyümelerde Fraksiyonel CO2 lazer labia minor küçültümesinde kullanılabilmektedir. Eğer 4 cm büyük ise CO2 lazer ile küçültme ameliyatı yapılmaktadır. Burada lazerin kulanılması keside kanama kontrolü estetik olarak daha uygun bir operasyon sağlamaktadır. Lazerle yapılan kesi duruma göre değişmekle birlikte, renk tonu uyuşmazlığı olmaması ve fazla yara izi kalmaması için genellikle V şeklinde kesi yapılır. Ancak hasta koyu renkli labialardan kurtulmak ve daha pembe görünmelerini istiyorsa o zaman uçlarından kesilerek küçültülürler. Kesi sonrası dikişler atılır. Lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. 3 hafta ağır aktiviteler, havuz ve deniz aktivileri istenmez. 3 hafta sonra hasta bu aktivitelere ve cinsel ilişkiye girebilmektedir.
- Labia major (dış dudaklar) küçültülmesi ya da kabartılması; Çok kilo kaybı, doğumlar ya da yaşlanma ile labia majoraların altındaki yağ dokusu kaybolabilmektedir. Gençlik sırasındaki hafif dolgun, gergin labia major kaybolur. Bu durumlarda mons pubis yada diğer vücut alanlarından hastadan alınan kendi yağ dokusu labia major içerisine enjekte edilerek dolgunluğu sağlanır. Yada yüzde göğüste kullanılan dolgu maddeleri bu amaçla kullanılabilmektedir. Fazla kilo alma nedeniyle labia majorün çok kabarık hale gelmesi ve mons pubisin de sarktığı durumlar olabilmektedir. Özellikle mayo giyildiğinde rahatsız edici bir görüntü olmaktadır. Bu durumlarda genellikle labia majora ve minoralar arasından kesi yapılarak lazer lipolizis ve liposakşın uygulanır. Yeterli olmazsa bir kısım deri de çıkarılarak izi görünmeyecek şekilde dikişle kapatılmaktadır.
- Mons Pubis küçültülmesi yada kabartılması; Boyutları hormon ve yağ dokusuna göre değişmektedir. Kilo ile aşırı yağ birikimi olmaktadır. Fazla yağ biriktiğinde rahatsız edici bir görünüm ve cinsel ilişki sırasında konfor bozukluğu yapabilmektedir. Buraya lazer lipolizis, liposakşın yapılarak görünüm ve fonksiyon düzeltilir. Mons pubisin volüm kayıplarında ise hastanın kendi yağ dokusu enjeksiyonu yada dolgu maddeleri uygulanabilmektedir.
- Klitoris kapşonun yeniden yapılanması; Bazen klitoris kapşonu uzayarak labia majora dışına sarkar ve hatta mayodan küçük bir penis gibi kabarık görünebilmektedir. Bu durumda kapşon kesilerek kısaltılabilmektedir. Bu görünümü düzeltmekte orgazm sıklığı ve şiddetine yardımcı olmaktadır.
- Perine gençleştirme; Perine özellikle doğum sırasında en fazla travmaya maruz kalan hatta doğumun kolaylaştırılması için kesilerin yapıldığı dikişler atılan bir alandır. Bu ameliyatlar zamanla estetik görselliğini bozduğu gibi fonksiyonel açıdan ağrıyada neden olabilmektedir. Vulvanın gençleştirmesinde olduğu gibi perineye Fraksiyonel CO2 lazer yapılmaktadır.
- İç Genital Organların estetik işlemleri;
- Vajinal sıkılaştırma(gençleştirme); Vajenin aşırı genişlemesi durumlarında- Vaginal Relaxation Syndrome (VRS) yapılan uygulamalar; Vajen, elastik bir yapıdır, geçici olarak genişlediği hallerde (cinsel ilişki, doğum) eski haline dönebilir. Ancak çoğul gebelikler, doğum süreçleri ve yaşlılıkta vajen kendi destek dokularını, bağlar ve kas dokusunu yani elastikiyetini kaybeder ve gevşek kalır. Vajinal genişleme iç ve dış çapının genişbüyümesine buda cinsel ilişki sırasında sürtünmenin azalmasına yani organz olmasını azaltmaktadır.
Bunu kadınlar vajen kaybolması silimesi olarak tanımlamaktadır. Özellikle cinsel ilişki sırasında vajen sanki yokmuşcasına hissedilmektedir. Bu gevşeklik hem kadının kendi ve hem de partneri için cinsel ilişkiyi keyifsiz hale getirebilmektedir. Genişlemiş vajende tedavi çok çeşitlidir. Tedaviler Kegel egzersizleri, hormonal ilaçlar, ve cerrahi ameliatlara kadar değişmektedir.
Ameliyatlar tamamen vajen daraltılmasına dönüktür. Ancak ameliyat sonrası hastanın iyileşme döneminin uzun olması, kesi ve dikiş nedeni ile istenmeyen başka problemelere neden olmaktadır. Vajinal duvarın ameliyatlar sonrasında hasarlanması kalıcı duyu kayıpları yada ağrılı cinsel ilişkiye neden olmaktadır.
Fraksiyonel CO2 Lazer Uygulamaları
Son zamanlarda bu problemlerde Fraksiyonel CO2 lazer kullanılmaktadır.
Fraksiyonel CO2 lazer ile vajen iç kısmına yapılan bir işlemdir. Genel ve lokal anestezi uygulanmadan yapılmaktadır. Uygulama sırasında hastanın hafif şikayetleri olmaktadır. (Batma hissi gibi) Uygulama öncesi ve sonrası hastanede yatılması gerekmemektedir. Uygulama ameliyat kesisi ve dikiş kullanılmadan 10-15 dakikada yapılmaktadır.
Seans aralıkları 45-60 gün olacak şekilde sıklıkla 2-4 seans yapılmaktadır..
Fraksiyonel CO 2 lazer aynı yüz cildinde gençleştirmede kullanılan amaçla vajinaya kullanılmaktadır. Uygulama sonrası vajen mukozasının yenilenmesi ve vajen duvarında yeni kollajen gibi destek dokularının artışı sağlanmaktadır. Bu düzelmeler vajende nemi arttırmakta ve vajen duvarının gençleşmesi daralmayı sağlamaktadır. Bu sonuçlar hastalarda vajinal kuruluk hissinin azalmasını, kaşıntının kaybolmasını sağlamaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrı kaybolmakta ve ilişki sırasında his artmaktadır. Bu uygulama hastaların seksüel yaşam kalitelerini artırrmaktadır.
Uygulama sırasında risk minimaldir. Uygulama sonrası iyileşme süresi kısadır.
Hastalardan bir süre ağır şeyler kaldırmamaları, yoğun aktivitelerden uzak kalmaları, sıcak banyo yapmamaları istenmektedir.
- Vajinal atrofi için yapılan uygulamalar; Menopozda gelişen en önemli vajinal problem vajinal atrofidir. Östrojenin azalmasına bağlıdır. Menopozdan 4-5 yıl sonra belitiler görülmeye başlamaktadır. Menopoz sonrası kadınların yarısında gözlenmektedir. En sık belirtileri; kuruluk hissi, kaşıntı, idrar yaparken yanma ile ağrı oluşması, ağrılı cinsel birleşme ve akıntıdır.
Vajinal atrofide tedavi seçenekleri
- Hormon tedavisi(HR); Österojen tek başına yada progesterone ile birlikte verilmektedir. Meme kanseri ve histerektomi olmamış kadınlarda rahim kanseri yapabilme riskleri nedeni ile dikkatli olunmalıdır.
- Transdermal hormonal tedaviler
- Bitkisel österojenler; En fazla soya ve kırmızı yoncada var.
- Nemlendiriciler
- Fraksiyonel CO2 lazer tedavileri; daha güvenli sistemlerdir. Vajinal gevşeme, kuruluk ve kaşıntı ve ağrılı cinsel ilişki şikayetlerinin ilk seansta % 50 oranında azaltmaktadır.
Diğer kullanım alanları
Uriner inkontinans – İdrar Kaçırma; idrar kaçırma anlamına gelmektedir. Bazı kadınlarda koşma ve gülme sırasında birkaç damla yada daha fazla idrar kaçırma, bazı kadınlarda sık idrara çıkma hissi şikayeti olmaktadır. Bazıları ise her ikisinide yaşamaktadır. Bu kadının günük aktivitelerini önemli ölçüde kısıtlamaktadır. Genç kadınlarda %4-14 yaşlı kadınlarda %12-35 oranında gözlenmektedir.
G-noktası yükseltilmesi uygulaması; vajen ön duvarında kadının cinsel ilişki sırasında hissin en fazla algılandığı alanlardan birisidir. Co2 uygulaması sonrasında bu anatomik alanın dolgu maddeleri ile desteklenmesi cinsel ilişki sırasında hissin maksimum olmasına neden olmaktadır.