Lazer ile cilt yenileme yani sivilce (akne) izlerini giderme işleminin süresi, küçük alanlar için birkaç dakika olabilir. Geniş alanlarda ise 1 saati aşkın sürebilir.
Lazer ile cilt yenileme işleminden sonra cilt kızarır ve şişer. Bu iyileşme döneminde doktorunuz size iyileşmeyi kolaylaştıran merhemler ve bandajlar önerecektir. Lazer ile cilt yenileme sonrasındaki kızarıklık birkaç ay devam edebilir. Lazer tedavisinden sonra uzun süre güneşten kaçınmalıdır. Ayrıca günlük olarak güneşten koruyucu krem özenle kullanılmalıdır.
Lazer ile cilt yenileme isotretinoin kullananlarda ve kullanım bittikten sonra 6 ay içerisinde tedavi olarak kullanılamaz. Aktif sivilce (akne)lerin olduğu dönemde, lazer tedavisi uygulanmamalıdır. Sivilce (akne)lerin çoğalmasına neden olabilir.
Lazer ile cilt soyma işlemi de koyu tenli kişilerde risklidir. Deride soyulan bölgelerde renk koyulaşması veya açılması olabilir. Bu yüzden yaz aylarında yapılmamalı, güneşten korunmaya özen gösterilmelidir.
Lazerin yan etkileri arasında, derin izler, koyu veya açık renkli lekelenme, infeksiyon, Herpes virüs infeksiyonunda yayılma sayılabilir.
Cildi soyarak yenileyen lazerler
- CO2 lazer (10600 nm)
- Erbium -YAG lazer (2940 nm)
Cildi soyarak yenileyen lazerlerin (ablative laser) avantajları:
CO2 ve erbium lazerlerin başlıca avantajı etkinlikleridir. Bu lazerler diğer tüm yeni cihazlara karşılık, halen cilt yenilemede en etkili cihazlardır. Sivilce (akne) izleri, kırışıklık ve cilt yenilemede kullanılmaktadırlar.
Tedavi sonrası cilt rengi, deri değişiklikleri, lekeler, benler tedavi olabilmektedir. Cilt sarkmalarında toparlanma görülebilmektedir.
Cildi soyarak yenileyen lazerlerin (ablative laser) dezavantajları:
Bu lazerleri en önemli dezavantajları, tedavi sonrası uzun süren iyileşme dönemidir. Tedaviden sonraki ilk hafta kızarıklık ve ödem vardır ve yara bakımı gerektirir. Operasyon sonrası ödem 3-4 günde azalmaya başlar. Ancak kızarıklık ilk hafta çok belirgindir. Azalması bir kaç hafta sürer. Operasyon sonrası iz, leke ve infeksiyon riski vardır. Lazer sonrası kızarıklığı gizlemek için haftalarca makyajla kapamak gerekli olabilir. Üst deri hasarı nedeniyle allerji olma olasılığı artar. Yoğun pansuman malzemeleri sivilce (akne)yi tetikleyebilir. Lazer yapılan alanlarda renk açılması veya koyulaşması olabilir.
Cildi soymadan yenileyen lazerler (non-ablative laser)
Bu yöntemde kullanılan lazerler üst deriyi soymadan, derinin alt tabakalarını etkileyerek tedavi etmektedirler. Lazer ışığı ciltteki kollajenin ısınmasını sağlayarak, kollajen bantlarını kısaltmaktadır. Böylece cildi gererek sivilce (akne) izlerini azalttıkları düşünülmektedir. Ayrıca lazerin alt deride lazerin yarattığı yoğun ısı, kollajen üretimi yapan fibroblastları uyarır. Yeni kollajen gelişimi deriyi tazeler. Muayenehane şartlarında uygulanabilen bu yöntemler daha yenidir. Bazı yayınlarda IPL (intese pulsed light), fraksiyonel lazerler, nonablative 1450-nm diode lazer, 1540 nm Erbium: Glass lazer, 1320 mn Nd: YAG lazer, pulsed –dye lazer (585-595 nm), LED (light-emitting diode), Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer ve Q-switched 1064 nm Nd:YAG lazerin 4-6 seans uygulama sonrasında % 35-70 oranında sivilce (akne) izlerinde azalma olduğu belirtilmiştir.
Lazer olmayan ancak ısı vererek cilt yenileyen radyofrekans ve Plasma sistemleri akne izlerinde etkili olabileceği bildirilmiştir. Yeni bir sistem olan Plasma’da, ultra yüksek sıklıkta elektrik akımı nitrojen gazına verilir. Nitrojen böylece ısı enerjisi yayacak hale gelir. Bu yüksek enerji atışları cihaz yoluyla, milisaniye gibi kısa sürede yapıldığında deriye zarar vermeden üst ve alt deride ısınma gerçekleşir. Böylece cilt yenilenmesi tetiklenmiş olur.
- Cildi soymadan yenileyen lazerler
- IPL
- Fraksiyonel lazerler
- 1450-nm diode lazer
- 1540 nm Erbium: Glass lazer
- 1320 mn Nd: YAG lazer
- Pulsed –dye lazer (585-595 nm)
- Q-switched 1064 nm Nd:YAG lazer
- Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer
- LED
Cildi soymadan yenileyen lazer olmayan sistemler
- Plasma
- Radyofrekans
- Fraksiyonel Lazerler
Fraksiyonel lazer ile cilt yenileme epidermis (üst deri) ve dermis (alt deri) etkili olan yeni bir yöntemdir. Fraksiyonel lazerler, lazer ışığının minik sütunlar halinde deride ısı hasarı yaratması ile etkili olurlar. Bu sütun halindeki ısı hasar alanlarına, mikrotermal tedavi bölgeleri (MTB) denir. Fraksiyonel teknolojilerde MTB alanlarının etrafındaki deri alanı sağlam kalır. Bu yüzden ısı hasarı görmüş MTB hızla etraftaki sağlam deriden gelen hücrelerle hızla onarılır.
Fraksiyonel lazeler üst deride minik alanlar halinde hücreleri yeniler. Bu yenilenme esnasında üst deriye ait lekeler giderilebilir. Alt deride ise sütunlar halinde ısı hasarı yapar ve bu bölgelerde yeni kollajen oluşumunu tetikler. Alt derideki bu yenilenme yara izi, kırışıklık ve sivilce (akne) izi tedavilerinde etkili olabilir.
Fraksiyonel lazer genel bir terimdir. Lazer ışığını minik sütunlar halinde deriye yollayan fraksiyonel yöntemde başlıca 1440nm Nd: YAG laser, 1540 erbium glass lazer, 1550 nm erbium lazer , 2940 nm Er:YAG lazer, 2790 nm YSGG lazer ve 10600 nm CO2 lazer kullanılmaktadır
Fraksiyonel lazer uygulamalarında:
- Fraksiyonel lazerler için açık renk ciltler ideal vakalardır. Ancak koyu tenli hastalarda da kullanılabilir. Yüz dışında boyun, gövde ve kollarda kullanılabilir.
- Uygulama esnasında bazı hastalarda rahatsızlık hissi olabilir. Lokal anestezik kremler veya soğuk hava üfleyen aletlerle bu rahatsızlık hissi kolayca giderilir.
- İşlem sonrasında hafif bir kızarıklık ve ödem olabilir. Ciltte hafif soyulmalar ve bronzluk olabilir. Ancak bu tür durumlar 3-7 gün içinde geriler.
- Fraksiyonel lazerlerde beklentiler gerçekçi olmalıdır. Hafif orta dereceli kırışıklık, lekeler ve yüzeyel sivilce (akne) ve yara izlerini giderebilir. Derin kırışık, leke ve izlerde hafif düzelmeler yapabilir.
- Fraksiyonel lazerde tedaviler seanslar halinde yapılır. Şikayetin cinsine göre 2-4 hafta aralıklarla yapılabilir. Ortalama 3-6 seans gerekebilir.
Fraksiyonel lazer kullanılmaması gereken durumlar:
- 6 ay içinde oral isotretinoin kullanılmamış olmalıdır.
- Deride aktif enfeksiyon olmamalıdır.
- Hamile kişilerde uygulanmaz.
- Gerçeğe uymayan beklentileri olan hastalara uygulanmaz.
Fraksiyonel lazer uygulama sonrasında bakım:
- Operasyon sonrasında şikayetler hafif ve geçicidir. İşlemden sonra, bir saat kadar güneş yanığı duygusu hissedilebilir.
- Tedavi sonrası makyaj yapılabilir.
- Fraksiyonel lazer sonrası hafif nemlendiriciler sürülebilir.
- Yüzde ödem olursa buz paketleri ile soğutma faydalı olabilir.
- Fraksiyonel lazer sonrası 6-12 ay süre ile güneşlenmekten kaçınılmalı ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Fraksiyonel lazer tedavi sonrası yan etkiler:
Lazerlerde görülen yan etkiler fraksiyonel lazer uygulamalarında olabilir. Ancak yan etki görülme oranı oldukça düşüktür.
- Geçici veya kalıcı kahverengi leke
- Renk açılma alanları
- Herpes enfeksiyonu atağı
- Enfeksiyon
- Yara izi
Cildi soymadan yenileyen lazerlerin (non-ablative laser) avantajları:
Cildi soymadan yenileyen lazerlerin en önemli avantajı normal yaşama devam edilebilmesidir. Ayrıca damarlarda, lekelerde ve cilt yapısında iyileşmeler olabilmektedir. Oysa cildi soyarak yenileyen lazerlerde en az 10-20 gün normal yaşamdan uzak kalınması gerekmektedir.
Cildi soymadan yenileyen lazerlerin (non-ablative laser) dezavantajları:
Bu cihazlarda tek tedavi etkili olmaz. Belli aralıklarla tedavilerin tekrarlanması gerekir. Tedavi sonuçları cildi soyan lazerler kadar belirgin olmayabilir.
Lazer tedavilerinin uygulanmaması gereken durumlar:
Cildi soyarak etkili lazerlerin uygulanmaması gereken durumlar:
- Vitiligo ve siğil gibi cilt tahrişiyle yayılan hastalıklar
- Cilt iyileşmesini bozan ağızdan isotretinoin ilaç kullanımları veya bağışıklık sistemini bozan ilaç kullanımları
- Radyoterapi tedavisi ve yanık skarı olanlar
- HIV, hepatit C ve aktif herpes enfeksiyonu olanlar
- Anestezi ve operasyon açısından medikal ve psikolojik risk taşıyanlarCildi soymadan yenilen lazerlerin uygulanmaması gereken durumlar:
- Yakın zamanda güneşlenerek veya solaryumla bronzlaşmış olanlar
- Epilepsi, ışık hassasiyeti yaratan ilaç kullanımları, hamilelik
- Hastaların gerçeğe uymayan tedavi beklentileri